راهنمای خرید روتر بی‌سیم

راهنمای خرید روتر بی‌سیم


راهنمای خرید روتر بی‌سیم: این روزها روترها یا مسیریاب‌های بی‌سیم را تقریباً در همه جا می‌توان پیدا کرد. یک روتر بی‌سیم می‌تواند کامپیوتر شما را به اینترنت متصل کرده و امکان اشتراک فایل‌ها بین دستگاه‌های مجهز به کارت شبکۀ بی‌سیم شما را برایتان فراهم کند (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

البته همۀ روترها بی‌سیم نیستند اما امروز دیگر به سختی می‌توان خرید یک روتر معمولی را به یک روتر بی‌سیم ترجیح داد. به هر حال با یک ابزار بی‌سیم، نیازی به درگیری با کابل‌های بلند و آسیب‌پذیر در محل زندگی یا کار خود نخواهید داشت. ضمن اینکه اگر واقعاً نیاز به اتصال با سیم هم داشته باشید، اکثر روترهای بی‌سیم امکان این نوع اتصال را نیز فراهم می‌کنند. علاوه بر این‌ها باید در نظر داشته باشید که برای اتصال اسمارت‌فون‌ها یا تبلت‌ها تقریباً مجبور به استفاده از روترهای بی‌سیم خواهید بود (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

چرا به یک روتر بی‌سیم نیاز داریم؟

اگر قصد ایجاد یک شبکۀ سیم‌کشی‌شده با استفاده از کابل‌های اترنت در خانۀ خود داشته باشید، تهیۀ یک روتر بی‌سیم برای شما ضروری نیست اما همان طور که گفته شد، بسیاری از ابزارهای همراه فاقد پورت شبکه یا اترنت هستند و برای ایجاد شبکه بین آن‌ها یا اتصال آن‌ها به اینترنت مجبور به خرید یک ابزار بی‌سیم خواهید شد (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

با کمک روترها، می‌توانید داده‌ها، فایل‌ها، صوت و تصویر و هر چیز دیگر را بین دستگاه‌های خود به اشتراک بگذارید. از ارسال یک موسیقی از روی گوشی به سیستم صوتی گرفته تا امکان برقراری ارتباط با اینترنت در سمت دیگر خانه. یک کامپیوتر دسکتاپ به تنهایی نیازی به روتر بی‌سیم نخواهد داشت اما اگر در خانه‌ای پر از ابزارهای مختلف زندگی می‌کنید، معمولاً تهیۀ آن ضروری است (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

روتر بی‌سیم

انتخاب بین استانداردهای شبکه

حالا وقت آن رسیده که در مورد ویژگی‌های مهم موجود در یک روتر بی‌سیم صحبت کنیم. درست مثل اسمارت‌فون‌ها، تولیدکنندگان روترها مرتباً در حال ایجاد و توسعۀ استانداردهای جدید و قدرتمندتر بی‌سیم (استانداردهای IEEE) روی محصولات خود هستند. به همین دلیل است که استانداردهایی مانند ۸۰۲٫۱۱g، ۸۰۲٫۱۱n و ۸۰۲٫۱۱ac را روی محصولات مختلف مشاهده می‌کنیم. این اسامی معانی خاصی دارند و نشان‌دهندۀ توانایی‌های مختلف هر روتر هستند. از طرفی، نیازمندی‌های یک کاربر سادۀ خانگی با کسانی که بازی‌های چندنفرۀ سنگین انجام می‌دهند و با علاقمندان متعصب موسیقی متفاوت هستند (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

جدیدترین استاندارد بی‌سیم استفاده شده در روترها، استاندارد ۸۰۲٫۱۱ac است که روی مدل‌های اخیر دیده می‌شود. این استاندارد به معنای پشتیبانی از سرعت در حد گیگابیت بر ثانیه‌ای است که بسیار نسبت به محدودیت ۶۰۰ مگابیت بر ثانیه‌ای استانداردهای قبلی بالاتر است. درست مثل استانداردهای قبلی، استاندارد ac نیز با استانداردهای قبلی سازگاری دارد. با توجه به برتری و سازگاری با تمام دستگاه‌های گذشته، استفاده از ۸۰۲٫۱۱ac در حال گسترش است و به زودی در همه جا رواج خواهد یافت (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

روتر بی‌سیم

اگر قصد تهیۀ یک روتر بی‌سیم جدید دارید، ابتدا به دنبال استاندارد ac بگردید. البته این را هم در نظر داشته باشید که اگر اسمارت‌فون شما از این استاندارد پشتیبانی نکند و مثلاً قابلیت استفاده از ۸۰۲٫۱۱n را داشته باشد، از این استاندارد جدید سودی نخواهد برد. در کل می‌توان گفت که اگر هیچ یک از دستگاه‌هایی که قصد اتصال آن‌ها به روتر را دارید از ۸۰۲٫۱۱ac پشتیبانی نمی‌کنند و قصد ارتقای آن‌ها را نیز به این زودی ندارید، بهتر از به دنبال تهیۀ یک مدل ارزان‌تر با استاندارد ۸۰۲٫۱۱n باشید (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

محصولاتی مانند ASUS RT-N56U Dual Band N600 و ASUS RT-AC56S Dual Band AC1200 از استاندارد ac پشتیبانی و در نتیجه سرعت بسیار بالاتری را ارائه می‌کنند.

تفسیر سرعت شبکه‌های بی‌سیم

به خاطر داشته باشید که بیش از حد به سرعت‌های اعلام‌شده توسط تولیدکنندگان اعتماد نکنید. برای مثال، بسیاری از آن‌ها حداکثر پهنای باند محصول خود از نظر «تئوری» را روی جعبۀ آن ذکر می‌کنند. اعدادی از ۳۵۰ مگابیت بر ثانیه تا ۱۹۰۰ مگابیت بر ثانیه روی محصولات مختلف دیده می‌شوند اما مقداری که در یک محیط واقعی با حضور درها، دیوارها، لوازم منزل و سایر مزاحم‌ها به دست می‌آید، متفاوت خواهد بود. در مورد سایر مشخصات و خصوصیات نیز معمولاً اغراق می‌شود، بنابراین از مشخصات ذکر شده فقط به عنوان راهنماهای کلی استفاده کنید و انتظار دریافت دقیق همان اعداد را نداشته باشید (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

خوشبختانه روترهایی که با استاندارد ۸۰۲٫۱۱ac تولید می‌شوند، توانایی ارسال ویدئوهای با کیفیت HD تا فاصلۀ قابل قبول را دارند. البته باز هم مشروط به اینکه در حد فاصل روتر بی‌سیم و ابزاری که به آن متصل است، موانع جدی وجود نداشته باشد. تمام روترها قابلیت اتصال دستگاه‌ها با کابل اترنت را نیز دارا می‌باشند اما روترهای ارزان‌تر، از سوییچ‌هایی با سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه برای این منظور استفاده می‌کنند. احتمالاً صرف هزینۀ بالاتر و تهیۀ مدلی با سوییچ گیگابیتی، شما را پشیمان نخواهد کرد (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

هنگام خرید یک روتر، در نظر داشته باشید که خرید روتر با سرعت بالا، سرعت ارتباطات شبکۀ درونی شما را بالا می‌برد و نمی‌تواند اینترنت شما را سریع‌تر کند، مگر اینکه سرعت پشتیبانی‌شده توسط روتر قبلی شما مقداری پایین‌تر از سرعت اینترنتتان بوده باشد. اتفاقی که این روزها بسیار نادر است چون تقریباً تمام روترهای بی‌سیم موجود در بازار از حداقل سرعت ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه پشتیبانی می‌کنند که همین مقدار نیز بسیار از سرعت اینترنتی که در کشور ما ارائه می‌شود، بالاتر است (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

امنیت اطلاعات بی‌سیم

روتر بی‌سیم

شبکه‌های بی‌سیم با توجه به سهولت دسترسی، ناامن‌تر هستند. بنابراین اگر گام‌های مهمی برای ایجاد امنیت در آن‌ها برداشته نشود، هر مزاحمی می‌تواند فعالیت‌های آنلاین شما را شنود کند، از اینترنت شما استفاده کند، به فایل‌های موجود روی سیستمتان دسترسی پیدا کند، سیستم شما را آلوده به ویروس‌هایی کند و انواع گستردۀ دیگری از مشکلات سایبری نیز در انتظار شما خواهند بود.

هر روتری که تهیه می‌کنید، حداقل باید از WPA2 (دومین پیاده‌سازی از پروتکل دسترسی محافظت‌شده در Wi-Fi) پشتیبانی کند. البته برای استفاده از آن تامام ابزارهای حاضر در شبکه نیز باید از WPA2 پشتیبانی کنند. امنیت شبکۀ شما همیشه به اندازۀ ناامن‌ترین ابزار متصل به آن خواهد بود. پروتکل WPA قابل قبول – و نه ایده‌آل – است اما استفاده از WEP که به سادگی توسط ابزارهایی که برای همه قابل دریافت است شکسته می‌شود، اصلا ایدۀ خوبی نیست (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

این را هم به خاطر بسپارید که بعضی روترها برای استفادۀ پیشرفته‌تر از نظر امنیتی طراحی شده‌اند. این روترها دارای ویژگی‌های دیگری مانند قابلیت افزودن رمزگذاری، نظارت روی ابزارهای متصل، مسدود کردن دسترسی بعضی کاربران به شبکه یا حتی امکان مشاهدۀ چیزی که کاربران حاضر در شبکه می‌بینند هستند (راهنمای خرید روتر بی‌سیم).

چه تعداد باند مورد نیاز شماست؟

روتر بی‌سیم

تولیدکننده‌ها سال‌هاست که روترهای دوبانده‌ای تولید می‌کنند اما در یکی دو سال اخیر محصولات سه‌بانده نیز تولید شده‌اند. دوبانده بودن به این معناست که این روتر بی‌سیم به دو شبکۀ رادیویی مجهز است که یکی روی فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتزی و دیگری روی فرکانس ۵ گیگاهرتز عمل می‌کند. این امکان باعث می‌شود که دو شبکۀ بی‌سیم جدا از هم داشته باشید و بتوانید در یک شبکۀ شلوغ، بعضی از دستگاه‌ها را به فرکانس جایگزین هدایت کنید.

دقت داشته باشید و مشخصات را به خوبی مطالعه کنید. بعضی روترهای دوبانده در واقع یک باند رادیویی دارند که می‌تواند روی یکی از دو فرکانس ۲٫۴ یا ۵ گیگاهرتز عمل کند و به طور هم‌زمان نمی‌توان هر دو باند را استفاده کرد. روترهای سه‌بانده از یک باند اضافی ۵ گیگاهرتزی استفاده می‌کنند. این قابلیت در شبکه‌هایی که تعداد بسیار زیادی دستگاه در آن فعالیت می‌کنند مفید خواهد بود زیرا مدیریت داده‌ها و هدایت آن‌ها در سه باند، آسان‌تر است. روترهای سه‌بانده هنوز محصولات پرمصرفی نیستند زیرا در اکثر محیط‌ها مثل یک خانۀ متوسط نیازی به آن‌ها وجود ندارد و فقط در ادارات بزرگ یا خوابگاه‌ها صرف هزینه برای آن‌ها قابل توجیه است.

مدیریت بی‌سیم هوشمند

یکی از مهم‌ترین مشکلات روترهای معمولی، تداخل امواج است. اگر نتوانید یک سیگنال بی‌سیم قابل قبول در هر جای منزل یا محل کاراز روتر دریافت کنید، این محصول وسیلۀ بی‌مصرفی خواهد بود. خوشبختانه بسیاری از روترهای امروزی این مشکل را با روش‌های خاصی حل کرده‌اند. برای حل این مشکل و شناسایی و از بین بردن محدوده‌های بدون سیگنال، از فرایندهای «هوشمند» استفاده می‌شود. برای مثال محصولاتی از شرکت D-Link مثل D-Link AC3200 Ultra از یک تکنولوژی به نام SmartBeam استفاده می‌کنند. محصولات دیگری مانند Luma نیز وجود دارند که خرید چندین روتر و قرار دادن آن‌ها در بخش‌های مختلف منزل و اتصال آن‌ها به یکدیگر و ایجاد یک شبکۀ Wi-Fi خانگی را برای حذف محدوده‌های مرده یا بدون سیگنال پیشنهاد می‌کنند.

علاوه بر این روش‌ها، گوگل نیز روتر بی‌سیم OnHub را معرفی کرده که یک گام جلوتر رفته و عملکرد گستردۀ Wi-Fi را در یک اپلیکیشن قابل فهم و سادۀ اندرویدی نمایش می‌دهد. سایر تولیدکنندگان نیز به این سمت حرکت کرده‌اند اما هنوز OnHub در این زمینه پیشرو است.

روتر بی‌سیم

کیفیت خدمات

بر خلاف نام «کیفیت خدمات» یا QoS، چیزی که در مورد ان صحبت می‌کنیم به کیفیت ارتباط اینترنت شما مربوط نمی‌شود. QoS مجموعه مکانیزم‌هایی موجود در روتر شماست که باعث می‌شود منابع به خصوصی برای کاربردهای مختلف، به طور تضمین‌شده در اختیار قرار بگیرند.

برای مثال، اگر در شبکۀ خود از سرویس VoIP (پروتکل انتقال صدا از طریق اینترنت) به عنوان سرویس تلفنی استفاده کنید، QoS کمک می‌کند که جریان دادۀ شما در شبکه اولویت بالاتری داشته باشد. بنابراین اگر در همین شبکه شخصی در حال دانلود کردن یک فایل بزرگ باشد، کیفیت مکالمۀ شما حتی در زمان دانلود او نیز افت نخواهد کرد.

همچنین با QoS کارایی شبکۀ شما برای آنلاین بازی کردن، دریافت جریان ویدئویی یا سایر عملکردهای مشابه بهینه خواهد شد. QoS نمی‌تواند پهنای باند شما را افزایش دهد یا سرعت اینترنت را بیشتر کند اما بهترین حالت استفاده از منابع آنلاین را در اختیار شما قرار می‌دهد.

ارتباطات USB

روتر بی‌سیم

آخرین ویژگی روتر که در موردش بحث می‌کنیم، پشتیبانی از USB است. پورت‌های USB روی بسیاری از روترها وجود دارند اما مهم این است که بدانید این پورت‌ها برای چه استفاده می‌شوند. روی بعضی از روترها، از پورت USB فقط برای انتقال اطلاعات شبکه (مثلاً نام شبکه و رمز عبور) از روی روتر به یک کلاینت از طریق یک حافظۀ USB استفاده می‌شود. روترهای قوی‌تر اجازۀ اتصال حافظۀ USB به این پورت و استفاده از آن به عنوان NAS (حافظۀ متصل به شبکه) را فراهم می‌کنند. با این قابلیت می‌توانید یک هارد USB بزرگ را به روتر متصل کرده و با تمام دستگاه‌های موجود در شبکه، به منابع آن دسترسی داشته باشید. درست مانند خرید یک فایل سرور ارزان‌قیمت.

علاوه بر آن باید به نسب پورت USB حاضر در روتر نیز توجه کنید. بسیاری از روترها ترکیبی از پورت‌های USB 2.0 و USB 3.0 را در اختیار شما قرار می‌دهند. اگر قصد اتصال یک ابزار جانبی به روتر خود دارد، بهتر است حداقل از وجود یک پورت USB 3.0 روی آن مطمئن شوید.

قیمت در مقابل کارایی

قیمت روترها بر اساس ویژگی‌ها، آنتن‌ها، پورت‌ها و سایر مشخصاتشان بسیار متفاوت است. عموماً بهترین روترهای موجود در بازار، بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ دلار قیمت دارند. روترهای کوچک‌تر و ساده‌تری زیر این محدوده و محصولات قدرتمندتری بالای آن هم وجود دارند اما اکثر مدل‌ها در همین بازه قرار می‌گیرند. اگر از نظر بودجه محدودیت زیادی دارید، روترهای خوبی زیر ۵۰ دلار هم می‌توانید پیدا کنید اما نباید انتظار جدیدترین و بهترین ویژگی‌ها را روی آن‌ها داشته باشید.

تهیۀ یک روتر ارزان‌قیمت که تمام نیازهای شما را برطرف کند نیز اتفاق دور از ذهنی نیست. مهم این است که نیازهای خود را مشخص کرده و به دنبال مناسب‌ترین محصول منطبق با آن‌ها بگردید. مطالعۀ نقدها و بررسی‌های موجود در اینترنت می‌تواند به خرید شما کمک کند اما در نهایت، بهترین آزمون برای مناسب بودن یک محصول برای شما، تهیۀ آن و قرار دادن در محیط به خصوص زندگی یا کار خود شماست. بهتر است برای تهیۀ یک روتر بی‌سیم، به دنبال فروشنده‌ای بگردید که ضمانت بازگشت کالا تا مدت معینی را در اختیار شما قرار می‌دهد.

منبع: DigitalTrends

اشتراک گذاری