ویندوز VMS
ویندوز VMS
ویندوز VMS: اپن ویاماس (OpenVMS) یا سامانهٔ حافظهٔ مجازی باز (Open Virtual Memory System) که در گذشته با نام VAX-11/VMS ،VAX/VMS یا (با نام غیررسمی) VMS نیز شناخته میشد یک سیستمعامل سرور است که بر روی رایانههای وکس مجموعه دستور، Alpha و خانواده مبتنی بر ایتانیوم اجرا میشود. با وجودی که نام آن دارای پیشوند باز است، ولی کد آن نرمافزار متنباز نیست و با پرداخت پول کد آن به صورت متن باز در اختیار مشتری قرار میگیرد. برخلاف سایر سیستمعاملهای رایانههای بزرگ این سیستمعامل واسط گرافیکی کاربر (GUI) دارد که به صورت کامل گرافیک را پشتیبانی میکند (ویندوز VMS).
نامگذاری وکس مخفف عبارت قابلیت آدرس دهی مجازی (Virtual Address eXtension) و تعمیم ۳۲ بیتی سیستم قدیمی تر و ۱۶ بیتی PDP-11 است. تأکید بر این نام به این خاطر است که بعد از کامپیوتر اولیه جزو اولین سیستمهایی بود که از آدرس دهی حافظه مجازی استفاده میکرد. نسخههای اولیه وکس امکان استفاده از حالت ورژنهای قبلی (Compatibility Mode) را نیز دارا بودند که به کاربر اجازه میداد برنامههای PDP-11 را نیز با شبیهساز اجرا کنند. به همین دلیل به وکس، وکس ۱۱ نیز گفته میشد زیرا که قابلیت اجرای برنامههای خانوادهٔ PDP-11 را نیز داشت و تعمیمی از این خانواده محسوب میشد. نسخههای بعدی قابلیت ورژنهای قبلی را حذف کرده و بعضی از دستورهای پیچیدهتر معماری سیسک را به سیستم عامل محول کردند (ویندوز VMS).
سیستم عامل «بومی» وکس، VAX/VMS توسط شرکت تجهیزات دیجیتالی (DEC) نامگذاری شده است (در سال ۱۹۹۱ یا ۱۹۹۲ میلادی، وقتی که به آلفا منتقل شد، به سیستم حافظهٔ مجازی باز-Open VMS- تغییر نام پیدا کرد، و توسط کنسرسیوم (ائتلاف چند شرکت باهم برای انجام امور انتفاعی) X-Open گسترش پیدا کرد و مطابق با استانداردهای POSIX (مجموعهای از استانداردهای سیستم عامل که بر پایه یونیکس میباشد) اصلاح شد. معماری VAX و سیستم عامل VMS به صورت همزمان مهندسی (ساخت)، میشدند تا حداکثر کارایی برای هر دو بوجود آید، که به عنوان پیادهسازی اولیه برای سهولت در گروه وکس-VAXCluster- انجام میشد.
دیگر سیستمعاملهای وکس شامل نسخههای مختلف از BSD UNIX تا ورژنهای بالاتر 4.3BSD ,Ultrix-32, VAXELN و Xinu میباشند؛ اخیراً NetBSD و OpenBSD از مدلهای مختلف وکس پشتیبانی مینمایند و برخی از کارها بر روی پورت GNU/Linux توسط معماری وکس انجام میشود. منبع: سایت ویکی پدیا
اشتراک گذاری