Nehalem چیست

Nehalem چیست



Nehalem چیست: بررسی کامل معماری Nehalem و پردازنده هایCore i7: حال پس از گذشت مدت زیادی از عرضه پردازنده‌هاي Corei7 شايد در نگاه اول به تيتر مقاله كمي صحبت در مورد اين نسل از پردازنده‌ها، چندان تازگي نداشته باشد، اما با توجه به هدف اين مقاله مبنی بر بررسي کامل معماري و كارآيي اين پردازنده‌ها در مقابل پردازنده‌هاي Phenom II شركت رقيب يعني AMD كه چندي پس از عرضه پرازنده‌هاي Corei7 معرفي و عرضه شدند اين اجازه را به ما مي‌دهد كه در مورد سوال هميشگي اين كه كدام پردازنده بهتر است، تا حدي و به گونه‌اي كلي نيز اظهارنظر كنيم (Nehalem چیست).

 

در ابتدا قصد داشتيم در مورد مباحث تخصصي و جزئيات معماري Nehalem و كارآيي Corei 7 مطالبی ارائه كنيم اما به دليل ارتباط مستقيم دو مبحث و درك بهتر مباحث در كنار هم مطالبی كامل‌تر در مورد هر دو نوع پردازنده‌ ارائه كنيم لذا سعي شده است تا حد امكان از زباني ساده و قابل فهم براي نگارش اين مطلب استفاده شود تا همه‌ي خوانندگان محترم بتوانند استفاده‌اي مفيد از اين مبحث شيرين داشته باشند (Nehalem چیست).

در مورد موفقيت معماري Nehalem بدون شك تاكنون صحبت‌هايي شنيده‌ايد و ميتوان گفت هيچ ترديدي در موفقيت اين نسل از پردازنده‌ها نيست اما ايده این معماري موفق از كجا سرچشمه گرفته است؟ از شرکت ای ام دی AMD، اين شايد جواب بسياري از شما خوانندگان محترم و حتي تیتر چندي از سياست‌هاي معتبر جهاني باشد. انتقال كنترلر حافظه از پل شمالي به داخل پردازنده، حافظه‌ي مشترك سطح L3 كه تاثير بسزايي در كارآيي و موفقيت اين پردازنده‌ها بجا گذاشته‌اند در ظاهر همه از تكنولوژيهاي AMD نشات گرفته است، براي صحت و يا عدم صحت اين عقيده اجازه بدهید به 8 سال قبل بازگرديم، سال 2001 بود كه صحبت‌ها در مورد ايده انتقال كنترلر حافظه به درون پردازنده از طرف AMD شروع شده بود كه در طرف مقابل اینتل همچنان به افزايش فركانس كاري معتقد بود و برآن پافشاري مي‌كرد و بالاخره AMD اين ايده را در سال 2003 در پردازنده‌هاي 64 بيتي خود پياده كرد اما اين معماري خود تقليدي از پردازنده‌هاي Power P4 شركت IBM بود و اساس ان متعلق به IBM بوده و هست و در طرف مقابل نيز اینتل بود که براي اولين بار در معماري NetBurst از حافظه نهان سطح 3 (L3) با ظرفيت 2 مگابايت در پردازنده های P4 Extreme استفاده كرد، پس ديگر نمي‌توان تهمت تقليد از AMD را به معماري Nehalem شركت اينتل زد، در ادامه متوجه مي‌شويد كه معماري Nehalem بيشتر الهام گرفته از پردازنده‌هاي سرور مي‌باشد و اين سياست‌هاي زيركانه اینتل بوده است كه با تركيب عوامل كارآمد توانسته اين موفقيت چشمگير را رقم بزند (Nehalem چیست).

پردازنده‌هاي Corei7 اولين نسل از پردازنده‌هاي مبتني بر معماري Nehalem هستند و از 4 هسته با نام Bloomfield با پروسه ساخت 45 نانومتري واز سوکت LGA 1366 بهره مي‌برند (همچنين بايد متذكر شوم كه پياده‌سازي هسته‌هاي Corei7 به روش يكپارچه (monolithic) مي‌باشد) كه با استفاده از تكنولوژي Hyper Threading هر هسته قادر به پردازش دو عمليات به صورت همزمان مي باشد. (پردازنده های Corei7 توانایی پردازش 16 دستورالعمل را به صورت همزمان دارد).
با انتقال كنترلر حافظه به درون پردازنده ديگر FSB حذف و جاي خود را به رابط QPI (Quick Patch Interconnect) داده و فقط از حافظه‌هاي DDR3 پشتيباني مي‌كند كه حافظه‌ها را نيز مي‌توان به صورت سه كاناله (Triple Channel) نيز پياده‌سازي كرد. پردازنده‌هاي Corei7 داراي 3 سطح حافظه نهان Cache) L3, L2, L1) بوده كه مقدار هركدام به ترتيب 8MB, 2MB, 256KB مي‌باشد.

برای فهم بهتر در مورد QuickPath Interconnect (QPI) حتما این ویدئو رو تماشا کنید.