سیستم عامل ویندوز ناول

سیستم عامل شبکه Novell Netware



سیستم عامل ویندوز ناول: برای سیستم عامل شبکه در منابع علمی دو تعریف زیر را آورده اند. اما مطمئنا گستردگی خدمات چنین سیستم عاملی بیش از این دو تعریف کوتاه می باشد. در بخش دوم مقاله به بررسی بیشتر سیستم عامل شبکه و کارایی آن می پردازیم با کیهان سرور همراه باشید.

  • یک سیستم عامل اختصاصی برای ابزارهای شبکه مانند رهیاب، سویچ یا دیوار آتش
  • یک سیستم عامل طراحی شده برای شبکه رایانه ای که برای اجازه دادن به دسترسی به فایلها و چاپگرهای مشترک بین رایانه های مختلف موجود در شبکه به کار می رود. همچنین به اشتراک گذاری اطلاعات، کاربران، گروهها، امنیت، نرم افزارهای کاربردی و دیگر کاربردهای شبکه را فراهم می آورد. این کار معمولا بر روی یک شبکه محلی (LAN) یا شبکه خصوصی صورت می گیرد. البته این مفهوم اکنون به شکل وسیعی تاریخی شمرده میشود، چرا که این روزها بیشتر سیستم عاملهای معمول، این فرآیندها را در بر دارند (سیستم عامل ویندوز ناول).

زمانی که دو یا چند سیستم در کنار هم بتوانند با هم تعامل و اتصال داشته باشند میتوان گفت سیستم ها با هم خدمات شبکه شده اند، اما در مرکز یا هسته این شبکه ها یک سیستم عامل است که پروتکل یکسانی را برای تمام سیستم ها رعایت میکند، پس میتوان گفت سیستم ها بدون وجود یک سیستم عامل (شبکه ای) سرویس های مربوطه را نمیتوانند اجرا کنند. Windows NT و Sun Solaris و انواع ویندوز های سرور از جمله سیستم عامل های شبکه ای است که اغلب شما با ویندوز سرور آشنایی دارید اما در این مطلب میخواهم در خصوص سیستم عامل Novell Netware که یکی از معروف ترین در نوع خود هست صحبت کنیم.

سیستم عامل ویندوز ناول

همانطور که گفتیم ناول یکی از سیستم عامل هایی است که در حیطه شبکه کار میکند این سیستم عامل تا سال 1990 حرف اول بازار را میزد، سیستم عاملی که احراز هویت را خوب پشتیبانی میکرد میتوان فایل سرور و پرینت سرور راه اندازی کرد، ضمناً از امنیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. ناول که یک سیستم عامل شبکه ای محسوب میشود جهت مدیریت و راه اندازی شبکه به کار گرفته میشود این سیستم عامل که قبل از سیستم عامل های نصب شبکه مایکروسافت (ویندوز سرور) به بازار عرضه شده هر چند به مرور با پیدایش ویندوز های سرور این سیستم عامل کمتر مشاهده میشود ولی همچنان برخی از شبکه ها از این برنامه استفاده میکنند. جالب است بدانید امکان دست یافتن به اطلاعاتی مثل یافتن کاربری که فایل به خصوصی را پاک کرده و یا امکان بازگرداندن فایل پاک شده در شبکه از خصوصیات این سیستم عامل است که البته برای استفاده از این خصوصیت ویندوز سرور ها مجبور هستند از برنامه های جانبی استفاده کنند. در ادامه در خصوص انواع ورژن های netware صحبت میکنیم (سیستم عامل ویندوز ناول).

  • ورژن NetWare 3.x: این ورژن متولد 1992 است و خصوصیات زیر را به دنبال داشت: مدیریت کاربران را با سرویس Bindery کنترل میکرد. دقیقاً این امر توسط domain در ویندوز استفاده میشود. از پروتکل IPX به عنوان پروتکل شبکه پشتیبانی می کند. کاربران میتوانستند از منابع شبکه به اشتراک گذاشته شده استفاده کنند.
  • ورژن Netware 4.x: پس از سه سال نسخه 4 تولید شد که طبیعتاً امکانات بیشتری نسبت به نوع قبلی خودش را به همراه داشت. امنیت در این نسخه خیلی بهتر شد به طوری که گواهی نامه امنیتی C2 را اخذ نمود. راه اندازی NDS صورت گرفت که مدیریت خدمات شبکه بالا تر برود. چند پردازنده بودن در این نسخه پشتیبانی گردید. به این نسخه IntraNetware نیز گفته میشود (سیستم عامل ویندوز ناول).
  • ورژن Netware 5.x: مجدد پس از سه سال یعنی در سال 1998 نسخه 5 تولید گردید در این نسخه پروتکل Tcp/Ip چشم باز کرد و در این نسخه علاوه بر امکانات نسخه های قبل یعنی ipx/spx پروتکل IP نیز همراه با این نسخه شد. Web Server و Media Server و FTP Server در این نسخه پشتیبانی گردید.
  • ورژن Netware 6.x: این نسخه نیز همانند نسخه های قبلی با اختلاف سه سال تولید گردید که خصوصیات زیر نیز به آن اضافه گردید. در این نسخه خبری از IPX/SPX نبود و به علت قوی تر بودن TCP/IP فقط این پروتکل پشتیبانی شد. این نسخه فقط بر روی سیستم عامل Open Source لینوکس اجرا میشود. منبع: سایت ویکی پدیا و برنامه نویس