اورکلاکینگ Overclocking چیست

اورکلاکینگ Overclocking  چیست



اورکلاکینگ Overclocking  چیست: در علم الکترونیک و مخصوصا در مدارات سنکرون دیجیتال، عملیات مدار توسط یک پالس بنام کلاک همزمان میشود. البته غالبا کلاک سیستم ها یک پالس تکرار شونده یا به عبارتی دیگر یک موج مربعی یا فرکانس مشخص است. اغلب کلاک را بصورت Clk یا CP(Clock pulse) نمایش میدهند. یک پالس کلاک پایه و اساس انجام شدن یک کار یا بخشی از یک کار در واحد زمان است.
هر پالس کلاک در واحد زمان در دو سطح بالا و پایین نوسان میکند. به این صورت، با هر بار تکرار شدن این وضعیت، یک کار و یا بخشی از آن انجام میشود. حال این کار ممکن است انواع مختلفی داشته باشد. برای مثال در یک IC میکروکنترلری که در مدار هشدار دهنده امنیتی بکار رفته است، ممکن است دستور به صدا درآمدن هشدار دهنده را صادر کند و در یک پردازنده پیشرفته امروزی ممکن است یک دستورالعمل محاسباتی از بین میلیون دستورالعملی که در عرض 1 ثانیه توسط پردازنده اجرا میشود، باشد (اورکلاکینگ Overclocking چیست).
در واقع یکی از مهمترین معیارهای سنجش سرعت پردازش و انتقال اطلاعات در کامپیوترهای امروزی، سرعت نوسان کلاک پالس در واحد زمان است. این کمیت فرکانس نام دارد و واحد سنجش این کمیت هرتز(HZ) است. برای مثال یک پردازنده تک هسته ای که با فرکانس 3 گیگاهرتز کار میکند، قادر است در هر ثایه 3 میلیارد دستورالعمل یک سیکلی را ارسال کند. هرچه فرکانس مورد نظر افزایش پیدا کند، عملکرد نهایی سیتم نیز افزایش خواهد یافت (اورکلاکینگ Overclocking چیست).

اورکلاک(Over Clock) چیست؟


اورکلاک فرآیندی است که در آن، قطعات مختلف یک کامپیوتر را در فرکانس هایی فراتر از فرکانس های نامی خودشان راه اندازی میکنیم. افزایش فرکانس، در نهایت باعث افزایش کارایی و توان مصرفی قطعه مورد نظر میشود. افزایش توان مصرفی در نهایت افزایش حرارت را در بر دارد. در حال حاضر دو نوع رفتار مرسوم در اور کلاک وجود دارد:
اورکلاک کاربردی: در این روش، نهایت شرایط لازم برای داشتن پایداری کامل و حفظ سلامت قطعات مختلف کامپیوتر در نظر گرفته میشود. همچنین قطعه مورد نظر بیش از 20 الی 30 درصد فرکانس نامی، اورکلاک نمیشوند و حرارت به شدت کنترل شده و در مواقعی که نیاز به افزایش ولتاژ قطعه است از مقادیر نامتعارف استفاده نمیشود (اورکلاکینگ Overclocking چیست).
در این نوع اورکلاک میتوان حتی با استفاده از خنک کننده های متعارف نظیر خنک کننده معمولی (Air Cooling) که هزینه ناچیزی دارد، براحتی حرارت را کنترل کرد. در این حالت میتوان بصورت دائمی و بدون وقفه از کامپیوتر استفاده کرد؛ بدون آنکه نگرانی خاصی در خصوص آسیب دیدن قطعات مختلف کامپیوتر وجود داشته باشد.

اورکلاک جهت ثبت رکورد: این نوع اورکلاک به تازگی به صورت رسمی مورد توجه کمپانی های ساخت قطعات سخت افزاری قرار گرفته است. در این نوع اورکلاک رسیدن به فرکانس های بالاتر به هر قیمتی مدنظر قرار داده میشود. بدین صورت که پایداری کامل سیستم و محدودیت های حرارتی برای حفظ سلامت قطعات سخت افزاری مورد نظر نیست. در این نوع اورکلاک برای خنک سازی قطعات از خنک کننده های نظیر نیتروژن مایع، یخ خشک و انواع خنک کننده های آبی استفاده میشود که برای مثال خنک کننده نیتروژن مایع گاهی دما را تا 150- درجه سلسیوس کاهش میدهد. سالانه برخی از کمپانی های تولید کننده قطعات سخت افزاری اقدام به برگزاری مسابقات اورکلاک میکنند. قطعاتی که برای اورکلاک سنگین و حرفه ای مورد استفاده قرار میگیرند متشکل از عناصری با کیفیت بالا و گران قیمت هستند (اورکلاکینگ Overclocking چیست).

 

چرا اورکلاک میکنیم؟ چه قطعاتی اورکلاک میشوند؟


به بیانی ساده، اورکلاک کاربردی به گونه ای کاملا محاسبه شده و یکی از مقرون به صرفه ترین راه هاست که بواسطه آن میتوان از حداکثر توانایی سخت افزار مورد نظر استفاده کرد. قطعاتی که در حال حاضر اور کلاک میشوند به شرح زیر هستند:
1- پردازنده و مادربورد

2- حافظه اصلی سیستم (Ram)
3- کارت گرافیک (حافظه و پردازنده گرافیکی)